Wie ben ik (blad 3 van 3)

wie ben ik

Veteranen

NNG

Klu

PA0ROJ

weersatellieten

WW II

fotoalbums

Home

 

 

De laatste jaren houd ik mij ook bezig met de geschiedenis rond het vliegveld Deelen.
Tijdens mijn opleiding op de LETS "wandelden" wij regelmatig naar VRIJLAND om daar aan oude vliegtuigen te sleutelen , kabelbomen te maken en aan de vliegtuig electronica te prutsen.
Tijdens zo'n wandeling hoorde ik van een oude korporaal dat er aan de Koningsweg een geheime, grote Bunker zou staan.

 

vrijland
Diogenes
Deze Bunker (codenaam Diogenes) was tijdens de tweede wereldoorlog gebouwd door de Duitsers en zou nog vol geheime electronica zitten.
Ook werd ons verteld dat de barakken waarin we sliepen ook door de Duitsers waren gebouwd (met veel hulp van Nederlandse bouwbedrijven!!). Deze barakken waren vermomd als boerenwoningen.
Kompleet met luiken. Echter waren deze luiken niet van hout maar van dik sterk staalplaat. Ook de muren etc. bestonden uit tientallen centimeters steen en beton.


Deze barakken stonden zowel op Groot-als ook Klein- Heidekamp alsook op "De Kop van Deelen" (zie WW II). Na mijn LETS-periode meteen naar NNG en het hele bunkerverhaal uit mijn gedachten.
Vele jaren later ben ik toch weer boeken over Deelen gaan lezen en, wanneer ik daar in de buurt was, rondgekeken. Een jaar of acht geleden (2002) kwamen mijn vrouw en ik terecht op een recreatiepark bij Hoenderloo en had dus wat meer de mogelijkheid om in die omgeving rond te kijken.
Ik heb toen ook een keer een tussen Hoenderloo en Schaarsbergen liggend Museum vliegbasis Deelen bezocht wat de geschiedenis van het vliegveld Deelen in de periode 40-45 belicht.

kleinheidekamp_cassino
Würzburg
Ik hoorde daar ook voor het eerst over de z.g. Nachtjagd, Diogenes, Teerosen, peiltorens en radar posten en wat er nog meer in die omgeving zich heeft afgespeeld.
Inmiddels ben ik een vaste bezoeker/ medewerker van dit museum en hou mij o.a. bezig met veel uiteenlopende zaken aldaar zoals het op kaart zetten van de vele V1-lanceer basissen in de Achterhoek.
Y Toren voetstuk

Ook help ik mee aan de reconstructie van een Duitse glazen plotplaat (nu bestaand uit meer dan duizend stukjes glas, zie de museum website) en het terugvinden en op kaart zetten van de voormalige Duitse peilstations (Teerosen I, II,III en een lostaand antennepark).
Ook heb ik een replica van een V!-zender gemaakt.
Kortom ik verveel mij niet.
   
Ruud Jansen , 17-Jan-2024 vorig blad